Tőzsdézés mint vállalkozás

Mi értelme üzleti tervnek a kereskedéshez, ha itt nincsenek beszállítók, ügyfelek, munkavállalók, különféle kiadások? Mi értelme az ilyen dolgokkal vesződni? Enélkül is meg lehet nyitni a kereskedési platformot, beadni a kötést és borzasztóan sok pénzt keresni. Tőkeáttéttel akár 2-3 számjegyű %-os hozamot is elérhet az ember, mindezt csupán pár kattintással. Minek vesződni a veszteségekre való felkészüléssel, mikor úgyse fogok nagyot bukni. Maximum becsúszik 1-2 kis hiba. Miért fontos egyáltalán olyan dolgokon gondolkodni, amik lehetséges, hogy csak hónapokkal később lesznek aktuálisak, már ha aktuálisak lesznek? Miért érdemes foglalkozni az üzleti tervvel mielőtt belekezdenénk a kereskedésbe? Tapasztalat nélkül van egyáltalán értelme bármit is papírra vetni, mikor “később úgyis kialakul”?

A válaszom: Határozottan igen!

Konkrét üzleti terv nélkül nincs mire építenünk a kereskedési rendszerünket. A piaci körülmények folyamatosan változnak, nekünk pedig az új szituációkban új döntéseket kell meghoznunk. Egységes terv nélkül ezek a döntések nehezen összegezhetők, mérhetők. Ha nincs üzleti tervünk, nincs egy olyan központi mankónk, amihez segítségért folyamodhatnánk. Ha a kereskedésünk előtt nem állítjuk fel a saját szabályainkat, munkánk hozamát a szerencse fogja befolyásolni, mi pedig reménykedhetünk benne, hogy a mi oldalunkon áll.

"A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel."

Kevés olyan szakma van a világon, ahol nagyobb önfegyelmet kell tanúsítani, mint a tőzsdén való kereskedés közben. Az első ilyen lépés a szükséges alapozó tudás megszerzése. Ma a különböző startupok adta lehetőségeknek köszönhetően akár percek alatt nyithat az ember kereskedési számlát, és 5 perc alatt el tud jutni oda, hogy részvényt vásároljon akár a telefonja kis képernyőjén keresztül.

Mondják, hogy a 10 millió fociedző országa vagyunk. Szerintem a 10 millió pénzügyi szakember országa is. Pénzügyeink fölötti döntéseinket sokszor pár óra, akár pár perc alatt hozzuk meg, és hála a piac szereplőinek ez az idő egyre csak rövidül. Mások véleményére, tuti tippjeire alapozunk, magunk sokszor nem is járunk utána kellőképp a dolgoknak. Ha az omahai bölcs, megállta, hogy csak olyan eszközökbe fektessen, amiket értett is, nekünk is célszerű lehet az adott lehetőséget tüzetesen megvizsgálni, és a következő Bitcoin megtalálása helyett a könnyen érthető befektetéseket keresni. Kinek a felelőssége, ha a barátunktól kapott tuti tippet megfogadva beszálltunk az évtized lehetőségébe, de elbuktuk az összes befektetett pénzünket?

Rengeteg történetet hallottam arról, hogy valaki elbukta a befektetési számláját, kocsiját, házát vagy hitelből kereskedett és a teljes felvett összeg eltűnt. Viszont ha ezeknek a történeteknek utána járunk, sokszor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az illetőnek a szakmai tudása igen hiányos volt. Az egyik legkedvesebb barátom az orvosi egyetemen tanul 3 éve, és még 3 év áll előtte. 6 év után doktorrá avatják, viszont 6 év tanulás után sem írhat még fel egy egyszerű receptet. Ahogy az is egy szakma, amely alsó hangon 6 év tanulásra kötelezi a művelőit, a tőzsdén való kereskedés/befektetés is egy szakma, viszont itt nincs törvényi belépési küszöb. Ahogy egy hónapnyi youtube videón tanulást követően se lesz valaki orvos, úgy hasonló mennyiségű tőzsdéről szóló videó se farag senkiből kereskedőt. Nem állítom, hogy ennek a szakmának az elsajátításához is legalább 6 éves tantermi oktatás szükséges, de a szükséges szaktudás nélkül a korábban említett szerencsefaktorra vagyunk ítélve.

Épp ezért javaslom, hogy a befektetés elkezdése előtt készítsd el üzleti terved. Ha csak hobbi szinten szeretnél vásárolni 1-2 részvényt, akkor is határozd meg milyen keretek között teszed ezt, mi a célod velük? Adrenalin? Unaloműzés? Pénzkereset? Meggazdagodás? Üzleti tervedben mindenképp térj ki a pénzügyi szabályaidra. Mekkora veszteséget tudsz elfogadni, hol húzod meg a határt vesztő széria esetén. Honnan ismered fel és mit teszel, ha egy ilyen vesztő spirálba kerülsz. Mit teszel nyerő széria esetén, amikor úgy érzed, akármihez nyúlsz az arannyá változik. Kockáztod mi alapján határozod meg? Melyik az a szint, amikor elfogadod a veszteséged és befejezed ezt a tevékenységet? El tudod fogadni, ha a teljes befektetésed elbukod?

IMG_3448 2

Térj ki a mentális szabályaidra, elveidre is. Milyen rövid és hosszú távú cél lebeg a szemed előtt, mikor leülsz az árfolyamok elé? Hogyan viszonyulsz a pénzhez, a kereskedési tőkédhez? Mik azok a pszichológiai tulajdonságaid, amik előnyhöz juttatnak a piacon, és mik azok, amik ellened dolgoznak? Hogyan fogsz ezeken javítani?

Írd le konkrétan az alkalmazni kívánt stratégiákat a lehető legrészletesebben. Van egyáltalán stratégiád? (Ne aggódj ha nincs, hamarosan megosztom veled az egyik stratégiám, mellyel elég naponta 1 percet foglalkoznod!) Ha kétséges szituációt látsz a piacon visszacsatolhatsz majd ehhez a leíráshoz, “objektív” tanácsot kaphatsz a múltbeli énedtől, akit nem befolyásolt az aktuális hangulata. Javaslom, hogy a kereskedési folyamatod is határozd meg, így elkerülhető a gép elé beesés utáni, átfogó elemzés nélküli kereskedés.

Ha a mentális előny mellettünk, kinek van esélye ellenünk?

Mit ad neked, az üzleti terved cserébe, hogy foglalkoztál vele? A két legfontosabb hozománya a tervezhetőség és az önbizalom (hit). Pontosan fogod tudni, mit várhatsz el egy adott pozíciótól, és az adott piaci szituációra hogyan kell reagálj. Ha technikai elemzésen (is) alapuló, konkrét stratégiákkal dolgozol, meghatározhatod annak elvárt értékét (amit kifejezetten ajánlok). Tudni fogod átlagosan mennyit ér az, hogy ott ülsz a gép előtt és felveszed azt a pozíciót. Ha ezt elvégzed, a folyamat önbizalmat fog adni, és hitet a rendszeredben, ami a pszichológiai előnyt adja meg neked a piacon. Nem fog rosszul érinteni, ha veszteséggel zárul egymás után 2-3 pozíciód, ha tudod, hogy ez benne van a rendszeredben, és utána ennél jóval magasabb hozamok várnak rád.

Belián

Shopping Basket

Kapcsolatfelvétel

Tedd fel a kérdésed és kiderül, tudok-e segíteni.