Te is így kezdenéd?!

Előző bejegyzésemben a vásárolt stratégiákról fejtettem ki a gondolataim. Amint elfogadja valaki, hogy ezen a területen nincs rövidebb út, leggyakrabban a könyvek és különböző videós anyagok felé fordul. Logikus is, hiszen nincs intézményesített oktatás a területen. Tanulmányaimat a Corvinus Egyetemen folytattam pénzügy szakirányon. Rengeteget tanultunk a pénzügyi területről, egyedül arról nem volt szó, hogyan tudunk pénzt csinálni a tőzsdén. Milyen lehetőségünk van, ha mégis ez a terület érdekel minket? 

Kereshetünk egy mentort magunknak, aki már kitaposta ezt az utat, és megtanulhatjuk tőle a szakma fortélyait. Nekem ez az út hozta el a végső áttörést, de erről majd később. Elöljáróban annyit, hogy legyetek nagyon szkeptikusak! Sokan  számlatörténet kivonatot kérnek, mint hitelesítő dokumentum. Az elgondolás nem rossz, azonban 10 perc alatt a legnagyobb bukásból is szép hozam készíthető a legegyszerűbb képszerkesztő programokkal.

Bárhol, bármikor, csak internet legyen🙏🏼

Mit tud tenni az, aki egymaga szeretne megtanulni kereskedni és/vagy befektetni? A leggyakoribb utak a kezdésnél a “szakértői” Facebook csoportok, ingyenes YouTube videók, “szakmai” könyvek. Mi a legnagyobb probléma ezekkel a csatornákkal? Az információ mennyisége befogadhatatlan, szakmaiságuk megkérdőjelezhető.

Facebook csoportokba könnyedén csatlakozhatunk, lesznek segítőkész és kevésbé segítőkész emberek. Sajnos tapasztalataim alapján a legtöbbször az ilyen csoportokban a vak vezet világtalant effektus érvényesül. Tanácsokat kaphatunk, viszont  elképzelhető, hogy az a tanács, ami másnak hasznos, a mi rendszerünkre kifejezetten negatívan hat. Ha pedig valaki a csoportból kinövi magát, előbb hagyja el, mintsem hogy az újonnan érkezők kérdéseit válaszolgatná. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy akinek az idejét a kereskedés tölti ki, annak aligha van kapacitása ezekben a csoportokban aktívan tevékenykedni. Persze, ahogy megvan az esélye, hogy elcsípünk egy-egy tuti tippet, amivel bankot rabolhatunk, úgy annak is, hogy rossz vonalon indulunk el a tanácsok hatására, és egy hibás koncepciót kezdünk el üldözni.

A következő nagy kategória a YouTube, de szerintem az Instagram is ide sorolható. Rengeteg kereskedőnek érhető el oktató videója, marketinges anyaga. Magam is sok ilyen videót fogyasztottam, azonban az évek tapasztaltai alapján ezekből a videókból mindig hiányzik valami. Az, hogy ez mennyire szándékos, nem az én tisztem elbírálni. Az oktató videók mellett rengeteg lifestyle és motivációs videó is elérhető. Sportkocsik, egzotikus nyaralások, munkamentes luxus életet bemutató videók. Ez mind szép és jó, viszont nagyon kevesen vállalják és beszélnek arról, hogyan is kezdték. Hány hónapot, vagy akár évet töltöttek el a monitor előtt, veszteséget veszteségre halmozva, mire elérték a videóban bemutatott szintet ( és persze éljünk azzal a feltételezéssel, hogy az illető a valós életét mutatja be a videójában).

"Az okos ember más hibájából tanul, a buta a sajátjából sem."

Tanuljatok az én hibámból! Vásároltam tananyagot én is sok ilyen tartalom készítőtől. Utólag úgy látom, inkább tartalom készítők, mintsem kereskedők vagy oktatók. Voltak egész jó koncepciók is, demó számlán ki is próbáltam őket. Érdekes módon nem működtek, míg az oktatók számláin igen. Találkoztam olyannal, aki nem tartotta be a saját szabályait, de volt olyan is, aki nem használt stop loss-t, csak beszélt róla.

Térjünk vissza a könyvekre. Az alapvető definíciókat, elméleteket meg lehet tanulni belőlük, többet nem érdemes. Sok könyvbe foglalt modell 10-20-100 évvel ezelőtt működött, ma már a piac változása miatt sajnos nem. A kedvenc tankönyvi példám a kockázat kezeléssel kapcsolatos. A definíciók szerint sose kockáztasd a teljes tőkédnek több, mint 1%-át. Miért pont 1%? Nyerő és vesztő szériában egyaránt tartanom kell az 1%-ot? Szerintem nem, dinamikusan kell kezeljük kockázatunkat a stratégiánk és a teljesítményünk függvényében, viszont erről még egy könyvben sem olvastam. De van 6 könyv, amiket szívesen ajánlok minden kereskedés iránt érdeklődőnek. Ezek inkább motivációs könyvek kereskedői siker sztorikról, mint tankönyvek, viszont kedvcsinálónak kiválók:

Összesen két olyan könyv akadt eddig a kezembe, amiket nyugodt szívvel sorolok a tankönyvek kategóriájába, mindkettő a kereskedés pszichológiájáról szól:

Én is könyvekkel, videókkal és saját ötletekkel kezdtem, majd a személyes tanulás billentett át a holtponton. A következő bejegyzésemben a személyes tanulásról, oktatásról fogok írni. Profitban gazdag, ÓVATOS kerekedést a következő napokra!

Belián

Shopping Basket

Kapcsolatfelvétel

Tedd fel a kérdésed és kiderül, tudok-e segíteni.