Visszatértem!

2018 szeptemberében indítottam el a blogom, ahol azt ígértem, transzparensen fogom vezetni a tőzsdei kereskedővé válásom folyamatát. Milyen akadályokkal és kihívásokkal néz szembe az az ember, aki erre a pályára adja a fejét. Fél évig írtam a blogbejegyzéseket az út mérföldköveiről, azonban mivel fél év után se kerestem hatalmas összegeket, a lelkesedésem alábbhagyott. Úgy éreztem nem fair, ha úgy írok a témáról, hogy közben a kis számlám minimális összegekkel növekszik. Akkor még nem tudtam értékelni, mekkora jelentősége van összegtől függetlenül, ha az ember számlája 1-5%-al nő heti szinten.

 

Utólag visszatekintve tipikus kezdő kereskedői hiba volt ez, hogy kis összegekből akartam minél hamarabb látványos számokat produkálni, hogy megmutathassam nektek, milyen izgalmas és gyorsan kifizetődő ez a tevékenység. Sajnos ez a hozzáállás kontraproduktívan hatott rám, és minél nagyobb összegeket szerettem volna keresni, a kis számlámmal annál kevésbé ment.

"A tőzsdén nem gyorsan kell meggazdagodni, hanem nagyon!"

- Gáli Viktor

Mentoromtól hallottam rengetegszer ezt a mondatot, nehezen tudnám jobban megfogalmazni a tőzsdei életpálya alapfilozófiáját. A kereskedésbe kezdők szinte minden esetben a “Szent Grált” keresik, azaz azt a stratégiát/részvényt/befektetést, amivel már az első héten (esetleg hónapban) meg tudják duplázni a számlájukat. Ilyen stratégia sajnos nem létezik, és ameddig az ember ezt keresi, nem fog tudni tartósan hozamokat elérni. 

Aki azt állítja megtalálta ezt a stratégiát, az vagy egy Martingale-elvre épülő koncepcióra bukkant (folyamatosan duplázzuk a tétet, mint a ruletten), vagy szimplán  nem mond igazat. Amíg ezt a nem létező stratégiát keresi, folyamatosan újabb és jobb stratégiát fog kipróbálni, azonban egyiket se olyan hosszú ideig, hogy eredményei mérhetők legyenek, egy stratégiára se szán annyi időt, hogy azt “tökéletes” szintre fejlessze. A híres idézet jut ilyenkor mindig az eszembe:

"Nem attól az embertől félek, aki 10.000-féle rúgást gyakorolt egyszer, hanem attól, aki egy rúgást gyakorolt 10.000-szer"

- Bruce Lee

A tőzsdén is elegendő egy működő stratégia, vagy nevezhetjük feltételrendszernek is. Ha ennek az elvárt értéke pozitív, csupán annyi a dolgunk, hogy minél többször ismételjük meg ezt a folyamatot. 

A tőzsdézés nem más, mint egy egyszemélyes vállalkozás!

Ahogy egy vállalkozásban, úgy a tőzsdézésben is az év vége a tapasztalatok kielemzéséről, elszámolásról és a következő évi tervek felállításáról szól. A 2019-es évemet elemezve úgy érzem elérkezett a pillanat, hogy kiálljak a nyilvánosság elé, mint tőzsdei kereskedő. Az alapoktól szeretnélek végigvezetni az úton, amit az elmúlt két évben bejártam. Mik azok a kulcskérdések, amik megválaszolása nélkül nem szabad belevágni a kereskedésbe. A következő bejegyzésben az üzleti tervről fogok írni, melyet ugyanúgy kötelezővé tennék, mint a stop-loss használatát. A következő bejegyzésben erről az üzleti tervről fogok írni, addig is profitban gazdag kereskedést kívánok!

Belián

Shopping Basket

Kapcsolatfelvétel

Tedd fel a kérdésed és kiderül, tudok-e segíteni.